Hoppa till sidans innehåll
Foto: Maria Lindfors Förbundslaget som tog silver i juniorklassen, Matilda Månsson saknas

Nationella LG-SM 2015

02 NOV 2015 22:43
Under helgen hölls nationella SM i Linköping och Umeå. Ståendeskyttar sköt på lördagen och sittandeskyttarna gjorde upp om medaljerna på söndagen. Ett gäng västmanlandsskyttar från ett antal föreningar ställde upp i tävlingen och åkte ner till Linköping, så Västmanland fanns representerade i dagarna två.
  • Skapad: 02 NOV 2015 22:43

Tråkigt nog blev vissa besvikna och upprörda över att kommunikationen mellan Linköping och Umeå inte fungerade på ett problemfritt sätt, vilket ledde till aningen förvirrade resultatlistor och liknande administrativa saker. På grund av osäkerhet i resultatlistan finns det inga garantier på att placeringarna i denna text är till 100% korrekta. Även finalerna var ej samspelta då den i Umeå var klar ungefär en halvtimme innan sista skotten i Linköpings final sköts, vilket bland annat tog bort en del av spänningen. Tills nästa år vill vi ha ordning och reda. Man kan prata med varandra, så skärpning tack! 

Trots arrangörernas bekymmer fortlöpte ändå helgen. Under lördagens skytte var det främst Västmanlands juniorer som bör lyftas fram. Tillsammans sköt juniorerna i laget hem ett silver i lagtävlingen med resultatet 1172 poäng. Med i laget var Oscar Wässman, Josefin Lindfors, Alexander Lindfors, Mathilda Månssson och Nathalie Hyytiäninen. Resultatet var enbart fyra poäng efter förstaplatsen, så den tar vi nästa år!

I seniorklassen var det syskonparet Lindfors från Fagersta av västmanlänningarna som fanns med i topp 20.  Både Josefin och Alexander sköt totalt 392 poäng. Särskiljningen på innertior bidrog till att Alexander slutade på en fjortonde och Josefin fick en elfteplacering. I finalen var det däremot de mer erfarna seniorerna som plockade placeringar, vilket ledde till att Josefin slutade på en tolfteplats och Alexander på en sjuttondeplats. Deras sammanlagda poäng gav dessutom föreningen en bronsplakett i lagtävlingen, där man enbart låg en poäng efter förstaplatsen. 

Båda Lindfors-skyttarna fanns även de med i topp 20 i juniorklassen, men där hittar vi även två andra välbekanta namn från Västmanland. Redan i topp tre hittar vi Nathalie Hyytiäinen från Virsbo som sköt 393 poäng och två poäng efter på en femteplats finns Alexander. Josefin sköt i denna omgång 388 poäng, vilket gav en trettondeplacering. Två placeringar bakom henne, med 387 poäng hittar vi Björkstaskytten Oscar Wässman. I finalen blev det dock lite omkastningar i resultatlistan. Nathalie tappade två placeringar och slutade på en femteplats. Alexander däremot klättrade en placering upp till topp fyra medan Josefin behöll sin trettondeplats. 

Sett till veteranerna sköt Håkan Persson från Björksta 375 poäng och låg efter grunden på en sjundeplats. Men i finalen sköt han upp sig till en fjärdeplacering. Håkan sköt även sittande i veteranklassen och fick där ihop 420 poäng och slutade på en trettondeplacering. 

Klubbkamraten Alf Sellin gick det däremot bättre för, och fick på sitt första SM i sittande med stöd ihop 421 poäng, vilket räckte till en sjätteplacering. Efter finalen blev det däremot ändringar i toppen och Alf slutade på en tredjeplats efter att sista skottet i finalen var skjutet. Detta blev senare ändrat till en fjärdeplats då skytten på fjärdeplaceringen hade en mer innertia. Alf själv berättade efteråt att alla skott inte satt mitt i utan att han gör någonting som bidrar till att vissa tior är rakt ner, precis på gränsen till att de är inne. Bevisligen finns fler poäng att hämta, så nästa år kanske en högre placering är att vänta. 

I Seniorklassen, sittande, ställde förra vinnaren Mattias Persson från Björksta upp för att försöka försvara sin titel. Men i grundomgången saknades det en poäng upp till guldet, och Mattias fick istället nöja sig med en andraplacering. I finalen var det däremot för tufft motstånd och Björkstaskytten slutade till sist på en fjärdeplats. Tillsammans med Håkan lyckades däremot Mattias ta hem ett lagsilver med den totala poängen 843. 

Trots varierande resultat och placeringar är det roligt att Västmanland kan ha så många representanter som åker på ett SM, vilket är något att glädjas åt. Nästa år hoppas vi dessutom på ett bättre arrangemang då SM går på hemmaplan i Fagersta. Både nära och bra. Boka in datumen 5-6 november i almanackan redan idag! 

 Resultatlista

Skribent: Agnes Svedberg

E-post This is a mailto link

Har du information som du vill ha publicerad på någon av Västmanlands Skyttesportsförbunds hemsidor, kontakta då webbredaktör Magnus Sträng via mail alternativt telefon 070 35 12 449