Hoppa till sidans innehåll
Foto: Filip Andersson

Riksfinalen i Skyttiaden

15 MAR 2016 13:07
Riksfinalen i Vindeln. En plats med mer snö, fler renar och finare kyrka. Det sistnämnda är i och för sig en personlig åsikter, och kommer bli fler sådan när ni nu får följa med på 2016 års stora Skyttiadenhelg ut mitt perspektiv.
  • Uppdaterad: 08 OKT 2017 16:16

Fredag:
Åka bil. Köra bil. Lunch på IKEA (för första gången i mitt liv). Åka bil. Tre saker, åtta timmar. Vad gör man inte för att delta i Riksfinalen i Skyttiaden, som i år gick av stapeln i Vindeln utanför Umeå? Klar fördel på vägen upp, var att radion spelade gamla melodifestivalslåtar hela dagen. Synd för de andra som åkte samma bil som mig och tvingades lyssna på när jag halvsjöng med i en massa låttexter jag inte kunde. Men var enligt mig ett bra sätt att ladda upp inför vad som komma skulle.

Lördag:
En timme från boendet till banan, som låg på källarplanet i en sporthall där det även spelades hockey och innebandy. På plats fanns även en hoppvärld för barn, vilket uppskattades av klubbens yngre anhängare som följde med. Tänk er att banan såg ut ungefär som i Eskilstuna fast allt, både ombyte, skjutning och livevisning, var i samma rum. Över trettio banor fanns att tillgå och ville man kunde man skjuta korthåll tvärs över. Trots att alla aktiviteter hölls i samma lokal höll sig ljudnivån på en låg nivå samt ventilationen fungerade alldeles utmärkt, så det blev aldrig lika dålig luft som det kan bli i Eskilstuna när det är mycket folk. Dessutom var färgen i taket mycket snyggare än Eskilstunas gråa nyans. Här hade de en ljusare limegrön färg, vilket var mycket snyggt.
 
När vi hade burit in alla grejer hade L11 skyttarna redan börjat sitt skjutlag. Bästa Västmanlandskytt där blev Selma Håkansson som slutade sjua med ett resultat på 416.8 poäng. Därefter var det 15sim, klassen som sköt där Kilaskytten Isabella Pyy sköt samma poäng som Selma, men slutade på en 22:dra plats. Därefter var det L15stå som stod på tur. Efteråt pratade jag med Jacob från Fagersta, som kommenterade sin skjutning med “Det kändes som en helt vanlig träning”, och jag önskar att jag själv skulle kunna ha samma lugn och säkerhet i min skjutning.

Därefter blev det min egen tur i L20. Innan skjutningen var jag aningen hispig, men gick ut en sväng innan jag ställde mig och sköt, vilket nog var ett smart drag. Slutade på 405,3 poäng och var (först dagen efter) riktigt nöjd med hur skjutningen hanterades och de första 30 skotten. Bäst i klassen var Fagerstaskytten Alexander Lindfors, som efter finalen lyckades behålla sin andraplats.

På prisutdelningen hade Västmanland lyckan med sig när Monard delade ut utlottade prisenkort á la 400 kronor. Ett presentkort gick till Heby och ett till Götlunda (jag har det sistnämnda, så kommer ta med mig det på någon tävling). Stor eloge till hemmaklubben som tänkt på det där som missas på många andra ställen. Nämligen bakgrunden och ljuset vid prispallen. Man hade placerat ut sverigeflaggor bakom för att få till en fin bakgrund och därefter ljuskastare framför så att bilderna inte ska bli så mörka. Bra tänkt!

Lördagskvällen slutade med årsmöte hos Gevärssektionen för att diskutera frågan om ett delat nationellt SM. Däremot så är det svårt att slå ner en motion som skrivits av Västerbotten, när årsmötet går på samma plats, samt mer än hälften av ombuden är därifrån. Men jag försökte i alla fall. Vi får skriva en ny motion till nästa år helt enkelt (ni får gärna ingå i “vi”, så påminn mig gärna!).

Söndag:
Dag två inleddes med att på vägen till Vindeln prova att bromsarna på bilen fungerade som de skulle. Renar smälter nämligen bra in med den skitiga snön längst med vägen och dyker snabbt upp i synfältet. Bromsarna funkade alldeles utmärkt, bilbälterna också. Däremot hade någon annan inte lyckats lika väl och från gårdagen hade nu antalet påkörda renar ökat från en till två. Blir väl tyvärr så när folk sönderifrån kommer upp till snöigare breddgrader.
 
Väl på banan sköt först L13, där Björkstaskytten Frida glatt meddelade att hon gått vidare till finalen. Därefter sköt Västmanlands enda remskytt, Emma Holmer från Arboga (som var med i förra numret av Skyttesport. Läs gärna den intervjun!). Resultatet blev 411,5 poäng och en 16:de plats. I L17 var bästa västmanlandsskytt Josefine Lindfors från Fagersta. Finfina 414,2 två i grunden och en andraplats efter finalskjutningen. Dessutom en snygg tröja på prisutdelningen (vit med röda blommor)! I L20 slutade Västmanlands två representanter Niklas Henriksson från Heby och Filip Andersson från Västerås på tolfte respektive trettonde plats. 

Efter sittfinalen var det bara att sätta sig i bilen och åka hem igen för att det inte skulle bli allt för sent. Tack vare livevisningen kunde vi även följa ståfinalen. Alla resultat, lite bilder osv går att hitta på ac-skytte.com. Efter sträckkörningen med enbart en kortare mat- och toapaus var vi hemma igen vid halv elva, vilket faktiskt inte blev lika sent som vi planerat.

Anmärkningsvärd för i år är att Västmanlands var ett av de förbund som hade flest starter, hela 19 stycken (enbart Västerbotten hade fler, nämligen 20 stycken). Nästa år hålls Skyttiaden i Söraby, 45 mil söderut, och självklart siktar vi mot ännu fler starter då!

Skribent: Agnes Svedberg

E-post This is a mailto link

Har du information som du vill ha publicerad på någon av Västmanlands Skyttesportsförbunds hemsidor, kontakta då webbredaktör Magnus Sträng via mail alternativt telefon 070 35 12 449