Hoppa till sidans innehåll

Riksfinal i Skyttiaden

09 MAR 2015 19:23
Alla är nervösa. Likbleka i ansiktet, hjärtat slår minst tio gånger högre än vad det brukar, pipan på bössan går åt alla håll, händerna skakar och tankarna i huvudet snurrar runt, runt, runt. Nervösa ledare och föräldrar som behöver gå på toa under tiden skyttarna skjuter. Det är riksfinal i Skyttiaden, och det märks.
  • Skapad: 09 MAR 2015 19:23

Riksfinalen i Skyttiaden anordnas för första gången i tävlingens historia på någon annan plats än i Eskilstuna. I år blev det Marks skyttecenter i Kinna som fick stå för arrangörskapet. Självklart kan man diskutera för och nackdelar med en ”runt flygande” final. Det är inte lika praktiskt för oss som annars alltid har haft nära, men är en erfarenhet att se nya skjutbanor också. Ytterligare en förändring blev det i och med att tävlingen blev uppdelad på två dagar, sittskyttar fick skjuta på lördagen och ståskyttar på söndagen. 

Resultatmässigt för Västmanlands del så blev det knappast någon succé. Flera av de startande var nervösa, vilket visade sig tydligt i resultatlistan. Det blev halvtaskiga poäng och placeringar som bara var halvvägs upp i resultatlistan. Det är inget snack om saken, vi vet att våra skyttar kan bättre. Och det är ju trots allt en bragd att bara ta sig hit till Riksfinalen. 

Trots att huvuddelen av skyttarna inte sköt så bra, så fanns det i alla fall två skyttar som hade en bra dag. Först var det Josefine Lindfors från Fagersta som sköt 404,1 poäng i grundomgången och låg på andraplatsen inför finalen. Första fem skotten i finalen, som skjuts i följd, hamnade på 50,2 poäng. I de fem sista började hon med blygt med 10,2 och 10,1 för att sedan dra en 9,2… Efter att man inte skjutit sådär bra som man skulle vilja göra vill man så gärna visa att man faktiskt kan skjuta mitt i prick och lägger all sin koncentration på nästa skott. Och jag skulle tro att det var precis det Josefine gjorde. Hon avslutade nämligen med två stycken fina 10,6:or och kunde utan problem plocka hem silverpengen med sina totalt 505 poäng. 

Den andra skytten som gick till final var Björkstas Ludwig Wässman, som gick vidare som sjätte skytt efter att ha exakt samma poäng som femman. Efter de fem första skotten låg kvar på sjätteplatsen med något poäng upp till nästa skytt. Men från det tredje skottet i skott för skott-serien gick det bättre och Ludwig gick om två skyttar. Totalt fick han ihop 508,1 poäng vilket belönades med en fjärdeplats. Och trotts alla nerver som varit inblandade under helgen är det skönt att få höra Ludwigs kommentar efter finalen som en påminnelse varför man åkte ner: ”Det var kul. J*vligt kul.”

Skribent: Agnes Svedberg

E-post This is a mailto link

Har du information som du vill ha publicerad på någon av Västmanlands Skyttesportsförbunds hemsidor, kontakta då webbredaktör Magnus Sträng via mail alternativt telefon 070 35 12 449