Hoppa till sidans innehåll
Håkan Persson veteranmästare ställningar

SM veckan - Nationella grenarna

03 AUG 2015 19:26
Förra året var det max 1 timme till skjutbanan där SM-veckan anordnades, i år blev det en resa på närmare fyra och en halv timme ner till Jönköping som var årets värd för SM-veckan som i år lagts i slutet av juli.
  • Skapad: 03 AUG 2015 19:26

Även fast det fanns vissa förbättringsåtgärder bland annat när det gäller maten under veckan samt det aningen deprimerande vädret så blev den en trevlig skyttevecka med både spänning och glädje.

Under de tre första dagarna på vecka 31 avgjorde de nationella grenarna. Måndagen startade med en fältrunda på närmare tre timmar. Av Västmanlands skyttar gick Västeråsarna ut först, i patrull nummer sex.  Sista Västmanlandsskytt ut, i den tionde patrullen, gick Arbogaskytten Sofie Wetter.

bild

Västeråslaget under fältskyttet

Banan innehöll både en lång promenad, dubbelmål, mål i uppförsbacke, mål i en nerförbacke som lutade så pass mycket att slutstycket åkte fram när man skulle ladda samt en rejäl regnskur som blötte ner skyttarna mot slutet av rundan. Totalt kunde man få 3S träff då station två blev struken efter en arrangörsmiss, vem likväl räckte det till att särskilja skyttarna och ta fram veckans första SM-medaljörer.

Bästa veteran från Västmanland blev Hasse Hägglund från Skultuna som lyckades få in 32 träff, enbart en träff ifrån bronspengen. Även Björkstaskytten Henrik Wässman fick pris genom sina 30 träff som gav honom en tiondeplacering. Både Hasse och Henrik var även med i distriktslaget tillsammans med Leif Hedlund från Skultuna, Jan Norlander samt Peter Fahlman från Västerfärnebo som tillsammans tog lagguldet med klar segermarginal över silvermedaljörerna från Östergötland. Guldlagets gemensamma poäng blev 143 träff.

I fältskyttet blev det ytterligare ett guld, nämligen en riksmästerskapsmedalj till Malin Svedberg från Björksta som segrade med 33 träff, enbart en innerträff före den rutinerade fältskytten Hanna Haydorn från Vrenaorten.

Tisdagen var det ställningsskytte som gällde, och även idag var det molnen som belägrade himlen. Dagen blev däremot lite ljusare tack vare att Håkan Persson från Björksta tog hem ett SM-guld i Veteranklassen. Efter att ha skjutit grundomgången ledde Björkstaskytten med tre poäng inför finalen efter finfina 187 poäng. Ledningen tappades däremot i finalen, men återtogs i sista skottet, vilket gjorde att segern var säkrad.

- Ja, det satt hårt inne, det är så kul att äntligen få till det. Detta är absolut det härligaste jag varit med inom skyttet, nåt jag längtat efter, sa en närmast rörd Håkan efter finalen i en intervju till SvSF.

I finalen fanns även klubbkamraten Henrik Wässman, som slutade på en femtondeplats. Totalt blev det även ett lagpris till Björksta då Håkan och Agnes resultat tillsammans slutade i en tiondeplacering.

På onsdagen började regnandet ta ut sin rätt och parkeringen på gräsen framför 300 metersvallen rejält lerig och blev att skjuta på bilen för att den skulle komma bort ur träsket. Men precis som det dåliga vädret fortsatte även skyttet, och sista nationella grenen för veckan blev liggande. Och självklart bestämmer sig de tio första banorna för att sluta fungera just den dagen då det är som allra flest skyttar till start. De trasiga banorna bidrog till en tidsförskjutning uppemot en och en halv timme, samt att det blev så kallade uppsamlingslag i slutet. När väl finalerna kom igång fanns Arbogaskytten Sofie Wetter med i den öppna klassen där hon med sina 195 poäng knep sistaplatsen. Väl i finalen kunde det bara gå uppåt, vilket det även gjorde med hela fyra placeringar. I Veteranernas final bevisade gårdagens guldskytt att det även går att göra tvärtom, då Håkan gick in som tia, men slutade på sextondeplatsen. Henrik Wässman gick även han till final, och slutade på en tjugotredjeplats. Stor eloge ska även gå till Linnéa Ramstedt från Västerås som trotts gipsad hand så att handsken ej gick på, sköt 180 poäng i liggande. 

Dagens skratt kom sedan vid prisutdelningen där det öppna klassen fick veteranernas prisplaketter, och tvärtom. Vilket smidigt löstes genom att alla medaljörer helt enkelt fick gå fram, hälsa, gratta och byta medalj med personen som fått motsvarande placering i den andra klassen. Med det avslutades den Nationella delen av veckan, och sammanfattningsvis kan man konstatera att det ändå är ett högt deltagande från Västmanland med många skyttar på plats. Än är det inte klart vart SM-veckan går nästa år, en oavsett så hoppas vi självklart på att få ihop lika många startande skyttar som i år!

Skribent: Agnes Svedberg

E-post This is a mailto link

Har du information som du vill ha publicerad på någon av Västmanlands Skyttesportsförbunds hemsidor, kontakta då webbredaktör Magnus Sträng via mail alternativt telefon 070 35 12 449