Hoppa till sidans innehåll

Dubbla mästerskap korthåll

20 AUG 2016 22:02
På lördagen den 20 Augusti avgjordes Förbundsmästerskapen på Stockkumlabanan i Västerås i både liggande och ställningar. Det bjöds på bra väder, höga resultat och spännande finaler.
  • Uppdaterad: 08 OKT 2017 16:16

Då var det äntligen dags för årets förbundsmästerskap på 50 meter. Stockkumlabanan bjöd dagen till ära på soligt, varmt Augustiväder där vimplarna hängde rakt ner, så man kunde ana reda på morgonen att det skulle bli höga resultat. På programmet stod både FM i liggande och ställningar, jämfört med tidigare år tävlingarna gått på två separata dagar. Något som nu ändrats för att kunna locka fler skyttar att skjuta båda disciplinerna.

Liggandetävlingen som var först hade 22 startande, där Senior- och Veteranklassen var störst med sju deltagare vardera. Efter grundomgången  var det många höga resultat. Bland veteranerna toppade Västeråsskytten Lars Pettersson på 197, samma poäng som Sofie Wetter från Arboga ledde på bland seniorerna. Även två 196 resultat hade noterats, vilket Malin Svedberg från Björksta ledde juniorklassen på.  

Kuddklassen leddes av Frida Björklund, skjutandes för Björksta, på 193 poäng. En klass som hon sedan gick och vann efter att ha skjutit 145 poäng i finalen. Tvåa kom systern Ingrid Björklund och trea Götlundaskytten Neo Frödell. Den klass där det var mest spänning var, som ofta annars, i veteranklassen. Topp tre var ständigt skiftande, men efter sista skottet stod det i alla fall klart att guldet hamnade i Björkstaskytten Håkan Perssons händer, enbart en poäng före Lars och Skultunaskytten Hans Hägglund, som båda hade totalt 339. Särskjutning påbörjades, och först sköt båda en nia, sen sköt de var sin tia. Därefter sköt Hasse en åtta och började då packa ihop. Men så lätt ska man inte ge sig för även Lars sköt en åtta, och ytterligare ett särskjutningsskott väntade. Till slut var det ändå Lars som drog det längst strået och sköt en tia i sista skottet. En hedrande bronsplats gick till Hans efter att i sista skottet fått upprepa mantelrörelsen då skottet först inte gick av. Men sedan small det i alla fall och sista skotten för hans del blev en nia

Efter att liggandefinalen var avgjord väntade prisutdelning uppe i paviljongen, där det även fanns hamburgare att köpa. Så det blev en trevlig matpaus där det pratades en del runt borden innan det återigen var dags att ge sig ner på banan. Denna gång hade startantalet krymp aningen. Veteranerna var fyra stycken och seniorerna sju stycken (med lite hjälp från de juniorer som var med). I veteranklassen blev det dubbla guldmedaljer för Håkan Persson, och återigen stod striden om de resterande pallplatserna mellan Hans och Lars. Denna gång var det dock Hans som tog silvret och Lars bronset.

Medaljörerna i veteranklassen ställningar

I seniorklassen var det efter grundomgången Björkstaskytten Agnes Svedberg som ledde efter att ha skjutit 190 poäng. Och efter att ha ökat ledningen ytterligare i finalen vann hon guldet på totalt 332 poäng. Bakom Agnes var det dock jämnare och det skulle inte avgöras förrän i finalen. Tvåa blev till sist hemmabaneskytten Filip Andersson efter att ha skjutit bra i stående och klättrat upp från femte- till andraplatsen. Även trean Sofie Wetter sköt upp sig: från fjärde till tredjeplatsen. Nästa tävling som står inför dörren är ett likande arrangemang som detta, nämligen DM på 300 meter. Kanske ett bra tillfälle att ta revansch på?

Skribent: Agnes Svedberg
E-post: Adressen Gömd

E-post This is a mailto link

Har du information som du vill ha publicerad på någon av Västmanlands Skyttesportsförbunds hemsidor, kontakta då webbredaktör Magnus Sträng via mail alternativt telefon 070 35 12 449