Hoppa till sidans innehåll

Ett JSM i Västmanlands tecken

12 SEP 2016 10:28
I helgen avgjordes JSM och RM i Kristinehamn. Ett utmärkt arrangemang där man jobbat hårt på sponsring samt möjligheten att följa tävlingarna i realtid, både online samt på plats.
  • Uppdaterad: 08 OKT 2017 16:16

De föreningar som fanns på plats för Västmanlands del såg till att göra tävlingen gick i Västmanlands tecken, både i JSM och RM klassen.
Helgen började på fredagen med fältskytte. Den slingriga banan var lagd på och runt 300 metersbanan, med två stycken knämål för att utmana och särskilja skyttarna. Efter stationen tre och fem kom dessutom rapporter om hur det såg ut de olika patrullerna, vilket gjorde tävlingen både lättare och roligare att följa. Vi rapporten efter tredje stationen ropades det ut i högtalarna att Malin Svedberg från Björksta hittills hade skjutit fullt. Efter att alla sju stationer var skjutna hade hon dock tappat några träffar och slutade på 35 träff, vilket räckte till en fjärdeplacering i JSM klassen. I RM klassen var spänningen för Västmanlands skyttar betydligt högre. Här bjöds det nämligen på särskjutning om silvermedaljer mellan Arboga skytten Sofie Wetter och Västeråsaren Filip Andersson. Särskjutningen bestod av två mål, ett liggande och ett knämål. Och med dessa två skyttar såg det ut att bli jämt med Sofie som liggspecialist och Filip som är säkrare i knästående. Vid första markeringen var det fortfarande lika mellan skyttarna, och ytterligare en särskjutningsomgång behövdes, nu med kortare skjuttid. Denna runda var minst lika spännande. Sofies liggskott satt hål i hål, Filips mer utspritt. Däremot satt Filips knäskott mer samlat än Sofies. Men det är antalet träff som räknas, och Filips tog hem silverpengen med en träffs marginal. Efteråt kommenterade han dagens tävling med att "Ja, hade man skjutit på rätt tavla på första målet hade man ju vunnit,  så det är ju lite snopet. Men det är rätt kul att skjuta särskjutning mot någon man känner också."

Särkjutning

Särskjutning i fält


Då Sofie nu hade tränat på att skjuta särskjutning var det väl lika bra att ta en till. För på Lördagen hamnade hon återigen i särskjutning när liggandeklassen avgjordes. Efter att finalen var avklarad låg hon och klubbkamraten Ida Losbjer lika och var tvungna att skjuta sär om guldmedaljen. Det behövdes tre särskjutningsskott för att sära de två skyttarna åt, varav tre tior för Idas del. Ida, som var siste skytt in i finalen, vann nu hela alltihopa. Förutom guldtrumfen för Arbogas del ska även nämnas att 60% av RM-skyttarna i finalen kom från Arboga.

Prispallen i RM kh liggande

Särskjutning blev det även i JSM klassens guldstrid. Där mellan Björkstaskytten Agnes Svedberg och Vaksalaskytten William Grydén som båda hade 341 poäng efter att alla finalskott var skjutna. Och först efter fjärde särskjutningsskottet kunde Agnes här utses till vinnare efter att han skjutit en 10,5 mot Williams 9,9. Med i finalen var även de två Björkstaskyttarna Oscar Wässman och Malin Svedberg, som tillsammans tog ett lagsilver, samt ett guld i förbundslaget tillsammans med dagens totalvinnare.
Ytterligare ett guld till förbundet blev det på Söndagen med samma Björkstatrio i laget. Sista dagen avgjordes ställningsskyttet, och Agnes 187 poäng tillsammans med Oscars och Malins båda 184:or gav en guldmedalj. Det blev även ett föreningslagbrons för Oscar och Agnes. Alla de tre skyttarna återfanns även i finalen, som på grund av krångel med tavlorna fick skjutas i två omgångar. Först fick bana 11-20 skjuta sin del av finalen. Och sen fick skyttarna som skulle skjutit på bana 1-10 byta banor och börja om med sina provskott. De andra tavlorna tappade nämligen kontakten efter ungefär halva provskottstiden, och det problemet gick tyvärr inte att lösa just då.
Andra halvan av finalen klarades sedan av utan hinder. Agnes som låg på fjärdeplatsen in i finalen sköt första tio skotten en poäng på 96 poäng, vilket drog upp henne till en delad andraplats. Bana ett hade dock 191 poäng i grunden, och låg än så längre några poäng före. Men som bekant är kan allt hända i en final, och när sista skottet var skjutet stod Agnes som ensam segrare, efter att med sina 141 poäng i finalen vara den enda skytten som sköt över 140 poäng i finalen. "Jag erkänner att jag var skakis i sista skottet, men visste att det kunde gå" sa en glad Agnes efteråt och tillägger stolt "Någonstans har man ju ändå som mål att någon gång i sitt liv vinna en lagerkrans, och nu har jag två."

Agnes Svedberg

Resultat Kh liggande

Resultat Kh ställning

Resultat Kh fält

Skribent: Jan Norlander
E-post: Adressen Gömd

E-post This is a mailto link

Har du information som du vill ha publicerad på någon av Västmanlands Skyttesportsförbunds hemsidor, kontakta då webbredaktör Magnus Sträng via mail alternativt telefon 070 35 12 449