Hoppa till sidans innehåll

Fjärde gevärsdiciplinen

16 JUN 2017 18:26
  • Skapad: 16 JUN 2017 18:26

Vi letar oss in på någon grusväg. Det börjar precis regna och hästarna tar sydd under träden i hagarna. En sista sväng och vi ser skjutbanan träda fram, väl gömd bakom alla hästbyggnader, mitt i Strömsholms naturreservat. Jag ska äntligen få prova på K-pistskytte. Det ända vapen inom gevärssektionen som jag ännu inte provat.

Föreningskänslan är precis lika god som i alla andra klubbar. De är pratglada veteraner på plats, en bil med klubbens yngre generation och personer där emellan som ska skjuta ytterligare en omgång av hemmabanetävlingen Värmlandsserien. ”Börjar du så går jag ner och markerar åt dig så byter vi sen” säger någon och börjar gå ner för att sätta upp en tavla medan den andra kränger på sig jackan och plockar ihop sina gevär.

Vi får berättat för oss historien bakom geväret, som har haft ett tydlig militärt användningsområde. “I finska vinterkriget var man överlägsen med en K-pist. Det är ju inget precisionsvapen på så vis, men på korta avstånd var man överlägsen.” Någon annan fyller i att den dessutom var billig att tillverka, vilket gjorde att det på den tiden fanns en K-pist i var och varannan stuga.

Antalet skyttar som håller på idag och skjuter är mellan 1600-1800 stycken, varav ungefär häften kommer på SM, vilket procentuellt är en uppslutning som jag som korthållsskytt bara kan drömma om. Men det finns ytterligare aspekter som skiljer sig åt. Hur man får licens till exempel. Att få licens på en K-pist tar minst sex år. Och då ska man klara av att skjuta vissa serier varje år. Först ska man klara av att skjuta en bronsserie, därefter en silverserie och därefter tre guldserier. Men andra ord finns det hela tiden potential att utvecklas och lära sig mer, och att ha en anledning att komma tillbaka nästa säsong.

Skyttet då? Det är enkelt, bara man har en bra skjutställning. En bra skjutställning är allt du behöver för att skjuta bra. Då riktmedlen är grövre ökar direkt vikten att du ligger likadant varje gång, håller lika hårt i bössan varje gång… Ja, ni har hört det förut. Och jag måste erkänna; det var roligt. Fast jag blev slagen med tre poäng… Men det tar jag igen nästa gång!

Vi hinner även kika på när de fixar till en av bössorna. För även fast geväret har få delar och grovt sikte finns detaljer att förbättra. ”Skulle vi fixa till mitt korn som jag köpte på SM?” ”Ja, jag har bränt den lite, så den borde vara bra nu.” Jag konstaterar snabbt att en skytt alltid är en skytt, oavsett vad hen har för gevär.

Skribent: Agnes Svedberg
E-post: Adressen Gömd

E-post This is a mailto link

Har du information som du vill ha publicerad på någon av Västmanlands Skyttesportsförbunds hemsidor, kontakta då webbredaktör Magnus Sträng via mail alternativt telefon 070 35 12 449