Hoppa till sidans innehåll
Falling Target medaljörer är vi alla

FM - något att skriva om?

26 OKT 2014 18:21
Söndagen den 26 Oktober. En dag med fint väder trots att det snart är november. På Djäkneberget samlas ett fåtal skyttar för att göra upp om medaljerna i förbundsmästerskapen i Falling Target.
  • Skapad: 26 OKT 2014 18:21

Pang, Plong. Pang, Plong. Det typiska ljudet för falling target tävlingar. Två av två träff. En känsla av att jag kan. En drivkraft hos varje skytt. Vad kan inte detta leda fram till? Just idag räckte det till följande resultat:

Plac Klass      Namn Förening                                         Tot

1 Jun Jun        Agnes Svedberg Björksta Uskf                   26 Guld

2 Jun L 17       Kevin Arnmark Västerås Frivilliga Skf          17 Silver

 

1 Sen Sen       Håkan Persson Björksta Uskf                      26 Guld

2 Sen Sen       Filip Andersson Västerås Frivilliga Skf         24 Silver

 

1 Sitt L 13       Einar Nilsson Björksta Uskf                         34 Guld

2 Sitt L 30sim  Mattias Persson Björksta Uskf                    33 Silver

3 Sitt L 15R     Malin Svedberg Björksta Uskf                     31 Brons

4 Sitt L 46sim  Uffe Ericson Västerås Frivilliga Skf             31

5 Sitt L 13       Max Davidsson Västerås Frivilliga Skf         11

Vad mer finns egentligen att skriva? En tävling om inte drar någe folk, i en gren som ingen förening aktivt tränar i. Vilken skytt får skjuta OS genom att satsa på att skjuta ner fem svarta prickar i ett stålställ? Varför introducera knattarna inför något nytt när det duger bra att panga på hemma i träningslokalen? Och varför skjuta en sån här fjutt-tävling när man lika gärna kan åka på SM direkt?

Första fördelen med att få sina barn att åka på en falling target tävling är att man som förälder får lära sig något nytt när man får ansvaret att bli kontrollant. Dagens tävling gjorde alla på plats aktiva med lika inspirerande uppdrag. Falling Target är en tävling för alla. Även skyttemässigt. Både sittskyttar och ståskyttar: barn, ungdomar, seniorer och veteraner. Varför inte försöka få föräldrarna vara med och skjuta kudde i sittklassen och utmana kidsen (även fast vi självklart vet att de skulle bli utklassade av de duktiga ungdomarna)?

Skidskytte  visas på TV runt klockan tio, lagom till att publiken är på plats. Är lösningen att flytta fram anmälan en timme så alla morgontrötta också vill åka? Att vara publik en sådan här tävling som falling target är roligare än "vanliga" tävlingar. Det blir mer tydligt om det är träff eller miss. Lätt att förstå för föräldrar som inte är så insatta. Svart eller vitt. Plonk eller inte. Visst blev det en träff? Precis lika enkelt som skidskytte . En perfekt publiksport. 

Falling target är inte det som tränas hemma på kvällarna för att nå OS. Men det är inte meningen heller! Falling target är annorlunda, svar ja, men det är roligt också! Att höra plonket när den svarta pricken blir vit är en stor lättnad och känslan av att lyckas sprider sig i kroppen. Det här är något nytt och spännande och får skyttar att stanna kvar och fortsätta med skyttet eftersom tävlingen bevisar hur omväxlade sporten är. Man måste inte sitta och skjuta på en tråkig, prick hela tiden. Och även om man satsar högre och helst vill skjuta sportskytte är  FM i FT en rolig utflykt där man får träffa människor som alltid är lika trevliga att prata med. FM är inte OS. Men det är ändå den tävling som är steget innan SM, och för den prestigen är det kanske ändå värt att åka?

Att se den svarta pricken bli vit, att höra plonket och uppleva falling target på riktigt tillsammans med härliga människor. Det var en sammanfattning av årets tävling. Hur bra kommer det då inte bli nästa år? Vi ses väl där?

Skribent: Agnes Svedberg

E-post This is a mailto link

Har du information som du vill ha publicerad på någon av Västmanlands Skyttesportsförbunds hemsidor, kontakta då webbredaktör Magnus Sträng via mail alternativt telefon 070 35 12 449