Hoppa till sidans innehåll

Grand Prix i Trollhättan samt en hyllning till sporten

19 MAJ 2015 00:04
Min första tanke var att jag kanske inte riktigt skulle orka skriva något om helgens Grand Prix tävlingar i Trollhättan. Förra GP-tävlingarna slutade ju inte någe vidare, och varför skriva en uppföljare när det inte finns en första del?
  • Skapad: 19 MAJ 2015 00:04

Men på fredagen ändrade jag mig, av flera olika anledningar. Den första är att jag hör resultaten från luften på GP-tävlingen. Tre av  Fagerstaskyttarna gick till final. Damjuniorernas bronsmedaljör heter Josefin Lindfors och i herrjuniorernas final slutade Felix Gäfvert på en sjundeplats och Alexander Lindfors som fyra. Någon som slår mig när jag hör resultat att alla som lägger ner tid på det man tror på kommer att utvecklas och bli bättre. Som ytterligare ett exempel, såg jag  för bara ett litet tag sedan en bild på Felix nya personbästa på 603,5 poäng som dök upp i facebookflödet. Nu siktar vi ännu högre.

Den andra anledningen till att jag bestämmer mig för att skriva är att vi ur Björksta-gänget som åkte ner på GP-tävlingarna stannade till i Götlunda på vägen ner för att skjuta 60-ligg tävlingen som anordnades i helgen. Och där ljög jag precis...

 För den andra anledningen var inte alls att det var tävling i Götlunda. Andra anledningen  var vad som följde efter att vi skjutit klart och satt och drack kaffe och åt bullar. Jag fick ytterligare en gång höra att någon uppskattar de texter som jag skriver, vilket alltid är roligt. Men det som lockade mest var diskussionen om vad som egentligen skulle skrivas om den här helgen, både om GP-tävlingarna och Götlunda tävlingen.  

"Du får väl skriva att Niklas Henriksson vann Seniorklassen, som vanligt", föreslår skytten själv i fråga.  Så ja, då skriver jag väl det: Niklas från Heby vann som vanligt seniorklassen efter att ha skjutit 611,6 poäng. Kan ju tilläggas att konkurrensen var sparsam, som vanligt.

De äldre klasserna hade (som vanligt) flest deltagare. KL45-KL70 hade 28 av totalt 37 deltagare. KL70 vanns av Bogstaskytten Sture Engman på 598,2 poäng, i KL65 segrade Alf Selin från Enköping med 606,9 poäng och Götlundas egen Hans Karlsson vann KL45-klassen med 601,3 poäng. I den yngre av de äldre klasserna räckte Björkstaskytten Ragnar Wässmans nya personbästa på 614 poäng till en förstaplats.

Damklassen hade tre deltagare (vilket uppskattas då det allt för ofta saknas damer ute på de lokala sportskytte evenemangen). Segrade gjorde Maria Gustavsson från Eskilstuna på 616,3 poäng före andraplatsen Ludvikaskytten Annelie Gustavsson på 568,7 poäng. Trea på 556,7 poäng kom Katta Sandelin, också från Ludvika.

Juniorklasserna vanns av Björkstaskyttarna Ludwig Wässman på 615,4 poäng samt Agnes Svedberg på 608,5 poäng (är för övrigt nöjd med min insats i den här skjutningen). Dock vill jag påpeka att den här tävlingen är så mycket mer än enbart resultat. Det är rakt igenom gemenskap och ett brinnande intresse för skytte. Vem som vinner eller vilket resultat man får har i en sådan här tävling inte så stor betydelse, för det är i inte siffrorna 608,5 som jag kommer komma ihåg. När jag kommer tillbaka som veteran för att skjuta i Götlunda gör jag det inte för att "jag sköt bra på den här banan i min ungdom". Nej, jag kommer tillbaka för att jag minns att jag hade trevligt och alla blev accepterade och deltaktiga i gemenskapen hur de än må vara.

 

Efter Götlunda rullade vi i Björksta-gänget vidare mot Trollhättan. Och någonstans blir bilresandet en del av den här sporten. Det är ju ändå här man vänder upp och ner på sina insatser och resultat, diskuterar framtida satsningar och mål samt lär sig att Hitler tog makten i Tyskland år 1933 (jag tackar Oscar för den lärdomen, även fast jag förlorade frågesporten.).

Lördagen bjöd sedan på oktoberväder i Maj. Det var kallt, kallt och ytterligare lite kyligt. Men som jag brukar säga: le, lid och se glad ut. Och skjut. Oscar slutade på tiondeplats i herrjuniorernas helmatch med sina 1092 poäng. Ludwigs resultat 1140 räckte till en finalplats där han ledde från början till slut och plockade hem vinsten. I damjuniorernas 3x20 sköt jag själv 562 poäng och hade en andraplats efter grundomgången. I finalen, där man börjar om från noll, slutade jag till sist femma.

Dagen efter tittade solen fram några ögonblick, och det blev lite varmare i luften. Men skjuthallen var fortfarande lika kall, och dessutom hade det tillkommit en hemskt svår vind som sänkte resultaten hos alla deltagare. Ludwig sköt 599,6 poäng och slutade efter finalen på en femteplats. Oscar hamnade elva med resultatet 588,5. Och titta på dessa siffror med en stormade vind där vimplarna står åt alla hålla och kanter, för exakt så såg banan ut. Själv sköt man 597,7 och slutade likt Ludwig på en femteplats.

Summerat kan man väl säga att helgen innehållit mycket skjutande och man kan konstatera att korthållsäsongen nu håller på att dra igång på allvar för oss som älskar 50 meter. Men det är också skönt att veta att det fortfarande finns luftskytte för alla de som inte tycker likadant som mig, och jag får nog spotta upp mig några poäng så ni inte drar iväg allt för långt.

En hälsning till er som sysslar med korthåll: jag hoppas vi ses i sommar. På någon bana, någonstans i Sverige för att fortsätta hålla på med det som vi alla brinner för. För tro mig, mitt starkaste argument till att skriva den här texten är att jag vill ge någonting litet tillbaka till det som gett mig så mycket mer.

Agnes Svedberg                                                                       

Skribent: Agnes Svedberg

E-post This is a mailto link

Har du information som du vill ha publicerad på någon av Västmanlands Skyttesportsförbunds hemsidor, kontakta då webbredaktör Magnus Sträng via mail alternativt telefon 070 35 12 449